Buurtbus, Utrecht, Uithoorn, Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen, Breukelen

Wat is een HEPA luchtreiniger?

Heel kort door de bocht, een Hepa luchtreiniger is een luchtreiniger met als hoofdfilter een HEPA filter. Maar wat is een Hepa filter? HEPA is van origine ontwikkeld voor de ruimtevaart maar wordt nu dus ook gebruikt in luchtreinigers om vervuiling uit de binnenlucht te filteren. HEPA betekent letterlijk: High Efficiency Particulate Air. HEPA zijn luchtfilters die tussen minimaal 85% en maximaal 99,999995% van alle stofdeeltjes (most penetrating particle size) van 0,1 micrometer (µm) tegenhouden, afhankelijk van het specifieke filtertype. Een HEPA-filter is gespecificeerd in de Europese Norm 1822:2019 van de Europese Unie en is in verschillende classificaties te vinden:

E10 > 85 % —

E11 > 95 % —

E12 > 99,5 % —

H13 > 99,95 % > 99,75 %

H14 > 99,995 % > 99,975 %

U15 > 99,9995 % > 99,9975 %

U16 > 99,99995 % > 99,99975 %

U17 > 99,999995 % > 99,9999 %

Alleen als een filter binnen bovenstaande klasse valt mag het een HEPA filter genoemd worden. Een H13 of H14 filter wordt meestal aangeraden bij aanschaf van stofafzuiging met HEPA filter en dit is ook wat Euromate aanbiedt in haar oplossingen. Deze classificatie wijst op een filtratie van respectievelijk 99,75% en 99,97%, dus alle stofdeeltjes groter dan 0,1 micrometer (µm) worden tegengehouden.

Hoe werkt een Hepa luchtreiniger?

In een HEPA luchtreiniger zit een ventilator die de lucht in beweging zet. Enerzijds zorgt dit voor een zuigende werking (de lucht wordt aangetrokken). Anderzijds wordt de lucht die door de HEPA luchtreiniger gaat teruggeblazen. Het mooie is dat door de lucht die in beweging wordt gezet er een luchtreiniging toepassing kan worden toegevoegd door middel van het plaatsen van een HEPA filter. Zoals reeds hierboven vermeld heeft het HEPA filter een aantal classificaties. Hiermee weet men tot welke grootte de deeltjes worden verwijderd.

De praktijk: welke deeltjes kan een HEPA luchtreiniger filteren en wat niet?

Een HEPA luchtreiniger haalt deeltjes die zo klein zijn als 0,1 micron met een effectiviteit van 99,97% uit de lucht. Hoe klein is eigenlijk 1 micron? Eén micron is een miljoenste deel van een meter (heel klein dus). Een haar is ongeveer 70 micron dik en net met het blote zichtbaar. Een HEPA luchtreiniger verwijdert een breed scala aan verontreinigingen uit de lucht zoals grof stof, fijn stof, bestanddelen van rook, schimmels, virussen, bacteriën, aerosolen, pollen, huidschilfers en allergenen van de huisstofmijt.

De binnenlucht in de medische sector en zorg maar ook in scholen, bedrijven, enz. is vervuild door allerlei verontreinigingen die met een HEPA filter te filteren zijn. Hiermee wordt de lucht weer schoon. Luchtreiniging is ook wel echt nodig, want onze neus, mond en keel kunnen alle verontreinigingen simpelweg niet opvangen en deze komen dus in de longen. Daar veroorzaken ze allerlei klachten: astma, ademhalingsproblemen en “sick building syndrome”. Een HEPA luchtreiniger zorgt ervoor dat al deze klachten drastisch verminderen of zelfs worden opgelost!

Een HEPA luchtreiniger moet periodiek worden onderhouden om de goede werking te kunnen blijven garanderen. HEPA filter wordt door het (intensieve) gebruik vuiler en vuiler. Er komt dus een moment dat deze vervangen moet worden. De kosten hiervan zijn gering, maar het is wel echt nodig om een schone lucht te kunnen blijven garanderen. HEPA filters worden na gebruik als afval afgevoerd en zijn dus niet herbruikbaar, in tegenstelling tot een luchtreiniger met ionisator.

Kan een HEPA luchtreiniger het corona-virus filteren?

Corona virus deeltjes zullen altijd omgeven zijn door een cocon van ademvloeistof (aerosolen). De totale diameter van deze aerosolen inclusief het virus deeltje is afhankelijk van de luchtvochtigheid maar kan niet kleiner zijn dan de dimensie van corona virus deeltjes. Deze hebben een afmeting van 0.12 pm. Hier zit dan nog een aerosolvloeistof omheen. Op basis van de filterefficiëntie en de aerosolafmetingen die mogelijk het corona virus bevatten, wordt geconcludeerd dat een HEPA H13 dit virus zal afvangen. Daarmee wordt de aerosol concentratie die mogelijk het virus bevat in een ruimte gedurende de werking van het systeem verlaagd.

Euromate levert HEPA H13 filters in haar VisionAir Blue Line luchtreinigers. Het MicrobeFree Global filterpakket is getest door het Finse onderzoeksinstituut VTT. Zij komen tot de conclusie dat het corona virus met hoge efficiëntie uit de lucht wordt gefilterd. Ook TNO onderstreept dit op basis van de gegevens. Meer informatie kunt u vinden op de speciale MicrobeFree pagina.